Thaise keuken

De Thaise keuken is één van de meest populaire keukens in de wereld. Er zijn aantal populaire Thaise gerechten met een bijzondere eigen stijl, vers en gevarieerd.

Het bijzondere van de Thaise keuken is dat het eten zo vers, geraffineerd en verfijnd smaakt, ondanks het gebruik van sterk smakende kruiden. Deze verse kruiden zijn de belangrijkste smaakmakers van de Thaise keuken.

De balans tussen de gebruikte kruiden is van groot belang. Niet te veel en niet te weinig van een of van het ander. Bij de bereiding van een gerecht komt het neer op het vinden van de juiste balans tussen zout en zuur (Thaise soep) danwel zoet, zout en zuur (roerbakgerechten, Thaise curries en salades). Verder wordt er soms een bittertje aan toegevoegd, zoals bijvoorbeeld gestampte gebrande rauwe rijst in de Laap (Isaan: een Noord-Oost-Thaise salade) aan.

Door de korte bereidingstijd blijft de smaak van de verse kruiden en de groenten bijzonder goed bewaard. Typische Thaise groenten zijn onder meer de (Thaise) aubergine en bamboe. Kenmerkende kruiden zijn onder meer bladkoriander, knoflook en bai hoh ra paa (Thaise basilicum), groene en rode peper, citroengras, laos, citroenblad en munt. De gerechten worden tenslotte op smaak gebracht met vissaus, oestersaus, chillisaus, kokosmelk, citroen en/of suiker.

In sommige gevallen moet er worden gewend aan de smaak van verse bladkoriander. Dit kruid wordt met name gebruikt om de soep (tom yam en tom kha) en enkele salades op smaak te brengen. Op verzoek kan de koriander worden weggelaten.